Latijns-Amerika in Beweging

Agenda

2 december 2013
/ Debat/Lezing

Power to the People - 40 jaar SOMO

Universiteit Utrecht Aula
/ Utrecht
/ 20:00

In de vroege jaren 70 verklaarden veel Nederlanders zich op grote schaal solidair met de hervormingspolitiek van de Chileense president Allende, onder meer gericht op de democratisering van de Chileense economie. Al vrij snel werd duidelijk dat (Amerikaanse) multinationals in Chili deze beweging manipuleerden. Al voor de gewelddadige coup tegen Allende in 1973 besloten een paar Nederlandse solidariteitsorganisaties, waaronder de X-Y Beweging en Sjaloom, om onderzoeksbureau SOMO op te richten. SOMO bestaat dit jaar 40 jaar en organiseert daarom een jubilieumdebat!

De macht van multinationals leek onaantastbaar. Maar nieuws over vervuiling van de oceaan, barre werkomstandigheden in de textielindustrie en grootschalige belastingontwijking brengen de donkere kanten van onze favoriete merken steeds meer aan het licht. Hoe hou je bedrijven verantwoordelijk voor hun productieketen en dat wat ze doen aan de andere kant van de wereld?

Hoe straffeloosheid aan banden leggen

Voormalig onderzoeksrechter en Europarlementariër Eva Joly verkent in gesprek met juristen, politici en NGO’s manieren om de straffeloosheid van multinationals aan banden te leggen. Hoe kunnen we bedrijven juridisch aansprakelijk stellen? En hoe kunnen we, niet alleen als consument via een transparante markt, maar ook langs democratische wegen bedrijven stimuleren tot verantwoord ondernemen? Wat betekent dit voor ons economische systeem? Met een bijdrage van o.a. financieel geograaf Ewald Engelen en advocaat Martyn Day.

Wie zijn de sprekers?

Eva Joly

Eva Joly is een jurist gespecialiseerd in financiele zaken en werd in 1990 onderzoeksrechter bij het Hooggerechtshof in Parijs. Haar beroemdste zaak is de aanklacht tegen het Franse oliebedrijf Elf Aquitaine. Ondanks doodsbedreigingen zette zij de zaak om verschillende fraude zaken te ontmantelen door, wat leidde tot de veroordeling van tientallen personen in de olieindustrie.

Martyn Day

Martyn Day is senior partner van het advocatenbureau Leigh Day, gespecialiseerd in internationale, milieu en productverantwoordelijkheids claims, in het bijzonder voor groepen. Als advocaat heeft hij zich onder andere bezig gehouden met de onderhandelingen voor Colombiaanse boeren in een claim tegen BP voor schade aan hun boerderijen. Day heeft verder oliemaatschappij Trafigura aangeklaagd namens 30.000 eisers uit Ivoorkust en een Nigeriaanse vissersgemeenschap vertegenwoordigd in een zaak tegen Shell.

Ewald Engelen

Ewald Engelen is professor economische geografie aan de UvA. Daarnaast is hij columnist voor De Groene Amsterdammer en schrijft hij voor de Correspondent waar hij kritisch schrijft over economie en de financiele sector. Ook heeft u zijn mening veelvuldig kunnen horen als commentator bij Buitenhof, Pauw en Witteman en BNR Nieuwsradio. Of rond de ophef over zijn column in het SER Magazine met daarin kritiek op vakbonden en zijn reactie daarop in De Groene Amsterdammer ('Kutcensuur bij de SER'). Eerder werkte hij voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de denktank Waterland en het televisieprogramma Buitenhof.

Dit debat wordt georganiseerd in samenwerking met het Studium Generale programma van de Universiteit, ter ere van het 40-jarig bestaan van SOMO.

 

20:00 - 22:00
Gratis

Universiteit Utrecht Aula

UU
Domplein 29
3512 JE
Utrecht