Latijns-Amerika in Beweging

Curaçao

Inhoud syndiceren
24 augustus 2015

Sombra di Koló: Curaçao praat eindelijk over raciale ongelijkheid

Anna Ensing
“Op Curaçao ben ik een wit meisje, in Amerika ben ik zwart, in Nederland een onbestemde allochtoon.” Antropologe Angela Roe heeft een Curaçaose moeder en een Nederlandse vader. Haar documentaire Sombra de Koló gaat over haar onderzoek naar huidskleur en ras op Curaçao. Kleur doet er nog steeds toe op Curaçao, concludeert ze, maar mensen praten er heel moeizaam over.
19 augustus 2013

“Het volk van Curaçao schreeuwt nog steeds”

Anna Ensing
De opstand van 30 mei 1969 op Curaçao was als een vulkaaneruptie op het eiland waar sinds de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden misstanden waren blijven doorsudderen. Ongelijkheid, racisme, bedrijven die arbeiders uitbuiten en politieke leiders die niet naar het volk luisteren waren nog altijd aan de orde van de dag. In het kader van het programma Ketenen verbroken vertoonde World Cinema Festival in samenwerking met de Stichting Herdenking Slavernijverleden op vrijdag 16 augustus de documentaire 30 mei 1969.
24 mei 2011

Donner: Antillen leveren winst op voor Nederland en EU

Ria Kamps
Dat zei minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een publiek interview in de Balie op 20 mei. Ruim een half jaar na het opheffen van de Nederlandse Antillen gaf de Minister zijn visie op het veranderingsproces. De gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en St. Maarten waren ook aanwezig en reageerden op zijn uitspraken.