Latijns-Amerika in Beweging

Medewerkers

Staf

afbeelding van Ana Diaz

Ana Diaz

Staf - Video

Ik kom uit Valencia, Spanje. Ik heb gestudeerd politieke wetenschappen en wil graag een master journalistiek volgen. Ik ga EVS (European Voluntary Service) doen bij Noticias voor een jaar en houd ik me bezig met redactie- en videowerkzaamheden. Ik ben geïnteresseerd in alles wat met Latijns-Amerika te maken heeft. Ik ben ook betrokken bij de 15-M beweging en Occupy.

afbeelding van Belinda Torres

Belinda Torres

Stagiare

Ik ben een 24jarige Vlaams/Peruaanse master student aan het CEDLA en ben daarom naar Amsterdam verhuisd. Ik doe een vrijwillige stage bij Noticias, meer specifiek werk ik rond het project 'Volg je maaltijd!'van LA Ruta. Gepassioneerd door Latijns Amerika en groene thema's.

afbeelding van Christian Schramm

Christian Schramm

Reporter - Vídeo

Ik ben sociaal onderzoeker met een specialisatie in internationale migratie. Vanaf 2008 werk ik met migratie, ontwikkeling en mensenrechten in de Andes-landen en Spanje. Het leukst vind ik het veldwerk en de reizen naar Latijns Amerika. In 2011 ben ik voor Noticias gaan werken als reporter en video producent. Ik versla thema’s gerelateerd aan migratie.

afbeelding van Cristina Correa

Cristina Correa

Staf

Desde Septiembre 2012 he comenzado a trabajar para Noticias en el programa Servicio Voluntario Europeo (SVE). Llevo varios años trabajando como operadora de cámara y editora para diversas organizaciones.

afbeelding van Eva Colombo

Eva Colombo

Stagiaire

Ik ben 22 jaar en een Nederlandse/Argentijnse student aan de UvA. Op dit moment studeer ik Algemene Sociale Wetenschappen met een focus op Latijns-Amerika en heb ik net mijn stage afgerond bij SOMO. Bij Noticias zal ik mij voornamelijk bezig houden met activiteiten rondom het Volg je maaltijd! project.

Fleur Ydema

stagiaire

Tijdens mijn studies Politicologie in Londen en Environment & Development in Edinburgh heb ik me verdiept in het mondiale voedselsysteem, en heb ik vakken gevolgd over voedselzekerheid, en duurzaamheid in de
landbouw. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de gevolgen van mondialisering op ons voedselsysteem, in mondiale sociale en economische ongelijkheden in het algemeen, en in grassroots reacties op deze
ontwikkelingen. Verder heb ik vorige zomer twee maanden door Colombia gereisd, waar mijn interesse in de Spaanse taal en in de politieke situatie in Latijns-Amerika verder tot bloei zijn gekomen.
Bij Noticias zal ik me voornamelijk bezighouden met het project Volg je Maaltijd!

afbeelding van Marcelo Spakman

Marcelo Spakman

Stagiair

Ik ben een 25-jarige jongeman uit Groningen met Latijns-Amerikaanse 'roots'. In de universiteit van deze stad doe ik de masteropleiding Letterkunde met een specialisatie in de moderne literatuur van Latijns-Amerika. Naast de literatuur van dit continent, ben ik ook geinteresseerd in de politiek, de economie en de kwestie omtrent mensenrechten aldaar.

Mette Groen

Coordinator Volg je Maaltijd

Na een studie rechten in Utrecht werd ik op reis door Midden-Amerika geraakt door de politiek, de mensen en de cultuur. Mede daarom ben ik vervolgens Internationale Betrekkingen gaan studeren aan de UvA. Na mijn studie wilde ik de link met Latijns-Amerika niet verliezen en kwam bij Noticias terecht. Ik ben begonnen als vrijwilliger bij het project LA Ruta.

afbeelding van Pablo Eppelin

Pablo Eppelin

Coördinator

Ik ben een van de oprichters en de huidige Coördinator van Noticias. Ik ben geboren in Chili en na de staatsgreep in 1973, ben ik samen met mijn ouders naar Costa Rica gevlucht. Ik heb antropologie en audiovisuele studies gestudeerd en woon sinds 1990 in Nederland. Ik houd me bezig met de algemene coördinatie van Noticias, projecten, video producties en mediatrainingen.

Paula Melo van Lent

stagiaire

Ik ben Paula en de combinatie van mijn Zuid-Amerikaanse achtergrond en een grote interesse in de voedingsindustrie hebben mij bij Noticias bij het project 'Volg je Maaltijd' gebracht waar ik stage loop voor mijn studie Taal- en Cultuurstudies.

afbeelding van Ryan Jessurun

Ryan Jessurun

Staf - Redacteur

Reizen is het proeven van de wereld. En geen continent dat beter smaakt dan Latijns-Amerika. Als kind uit een Caribisch nest werd ik van jongs af aan getraind om de Cubaanse son onder de knie te krijgen. Tevergeefs. Ik was al te ver ingeburgerd in het stijve polderland. Maar via mijn studie culturele antropologie kreeg de latino-fever mij alsnog te pakken. Na de regio diverse malen bezocht te hebben, belandde ik uiteindelijk als staflid bij Noticias. Hier houd ik me o.a. bezig met zowel redactie- als pr-werkzaamheden.

afbeelding van Salina Berentsen

Salina Berentsen

Stagiaire

Op het moment dat ik begin dit jaar mijn eerste stappen op Nicaraguaanse bodem zette, was ik geraakt. De vele kleuren, geluiden, geuren en smaken van Latijns-Amerika fascineren mij sinsdien meer dan ooit. Terug in Nederland wilde ik hiermee bezig blijven en zocht ik een manier om mijn studie Culturele Antropologie in de prakijk te brengen. Dit doe ik nu als stagiaire bij Noticias. Bij het project 'Volg je Maaltijd!' werk ik mee aan thema's die zowel culturele aspecten van Latijns Amerika belichten en als te maken hebben met duurzaamheid in verhouding tot het huidige systeem van voedselproductie.

afbeelding van Sanne Verbruggen

Sanne Verbruggen

EVS

Ik ben een 28-jarige Vlaamse, van opleiding tolk Spaans - Engels. Mijn interesse in Latijns- Amerika ontstond al ettelijke jaren geleden, en een reis door het continent liet een blijvende stempel achter. Als EVS'er bij Noticias zal ik mijn kennis, die ik onder andere opdeed bij CATAPA(.be), in de praktijk brengen door mee een project over mijnbouw uit de grond te stampen. Verder help ik ook bij de dagelijkse werking van Noticias, zoals bij lopende projecten als "Volg je maaltijd!".

afbeelding van Sophie Geertzen

Sophie Geertzen

stagiaire

Ik ben een 25jarige master student aan het CEDLA en ben al jaren verliefd op Zuid-Amerika. Ik ben al meerdere malen die kant op geweest en Argentinie is favoriet. Ik heb meerdere keren vrijwilligerswerk gedaan in onder andere Nicaragua, Guatemala en Argentinie. En ik hoop na mijn studie die kant ook weer op te gaan, maar dan voor een vaste baan.
Ik ga nu stage lopen bij Noticias, waar ik heel erg veel zin in heb. En zal mij met name gaan richten op het project 'Volg je Maaltijd'.

Redactie

afbeelding van Anna Ensing

Anna Ensing

Redacteur

Ik ben sinds 2006 lid van de redactie. Na mijn studie ontwikkelingsstudies en Latijns Amerika studies heb ik een jaar in Colombia gewoond, waar ik begon als correspondent voor Noticias. In de jaren daarna ben ik voor mijn werk regelmatig een paar maanden in Peru geweest. In 2010 reisde ik als Noticias journalist mee met de tour van La Ruta door Centraal Amerika. Nu ik een zoon heb reis ik niet zo veel meer, maar via de redactie blijf ik op de hoogte van en actief op het gebied van Latijns Amerika.

afbeelding van Charlot Lugtigheid

Charlot Lugtigheid

Redacteur

Ik ben cultureel antropoloog met een specialisatie Latijns Amerika en werk voor Stichting Samenscholen als inhoudelijk projectcoördinator. Tijdens mijn studies ben ik meerdere malen in Latijns Amerika geweest voor o.a. onderzoek en reizen. Na mijn studie heb ik in Nicaragua gewerkt en inmiddels ligt mijn hart in Midden Amerika. Mede door mijn betrokkenheid bij de NGO La Isla in Nicaragua en als landenmedewerker Guatemala bij Amnesty International ben ik zeer geïnteresseerd in kwesties rondom mensenrechten.

afbeelding van Eric Crouse

Eric Crouse

Redacteur-Blogger

Ik ben een urban planner met specialisaties in marketing en transport management. De afgelopen jaren ben ik vooral werkzaam geweest als marketeer, zowel in Nederland als in Brazilie. Ik heb verschillende jaren in Latijns Amerika gewoond en zodoende een echt Latijns hartje gekregen. Bij Noticias krijg ik de kans om mijn kennis van Zuid Amerika te delen en uit te breiden en wil me vooral richten op de sociaal-, economische- en stedelijk geografische issues op het continent.

afbeelding van Heleen Blesgraaf

Heleen Blesgraaf

Redacteur

Voor en tijdens mijn studie reisde ik onder andere naar Peru, Nicaragua en Chili. Na een aantal jaren de website te lezen, besloot ik in 2011 artikelen te gaan schrijven voor Noticias. Ik ben vooral geïnteresseerd in milieu, film en de positie van kinderen en jongeren. Ik ben werkzaam als medewerkers Mobilisatie van Greenpeace Nederland.

afbeelding van Jacqueline van Dongen

Jacqueline van Dongen

Redacteur

Ik ben sinds eind 2009 actief als redactielid bij Noticias. Ik heb in 1997 de studie Talen en Culturen van Latijns-Amerika in Leiden afgerond. Sindsdien is mijn liefde voor de Spaanse taal en Latijns-Amerika steeds verder gegroeid en heb ik de mogelijkheid gehad om naar Cuba, Costa Rica en Mexico te reizen. Mijn interesse gaat vooral uit naar Latijns-Amerikaanse literatuur en ik ben gek op salsamuziek. Via Noticias probeer ik het lezerspubliek meer informatie te verschaffen over de realiteit in Latijns-Amerika die vaak onderbelicht blijft in de Nederlandse media.

afbeelding van Kim van Haaster

Kim van Haaster

Redacteur - Video

Sinds 2004 ben ik als vrijwilliger actief bij Noticias. Tot voor kort hield ik mij als redactielid vooral bezig met Latijns Amerikaanse film. Een aantal keer coördineerde ik onze verslaggeving van filmfestivals in Nederland. Sinds 2008 maak ik ook deel uit van de videogroep. Zowel in Nederland als in het buitenland maakte ik reportages voor noticias.nl. Een reis naar Belem in Brazilië, om reportages te maken op het Wereld Sociaal Forum, is een van mijn beste herinneringen.

afbeelding van Letty Reimerink

Letty Reimerink

Redacteur

Ooit studeerde ik sociale psychologie en communicatiewetenschappen en daarna ging ik aan de slag als tekstschrijver en communicatieadviseur. Sinds 2000 werk ik als zzp-er en doe ik veel als procesbegeleider en discussieleider in stedelijke projecten. Ook schrijf en blog ik regelmatig over stedelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Wat mij verder met Latijns Amerika verbindt zijn de Argentijnse tango en een klein huisje op een eiland in Panama, waar ik een tijdje gezeten heb. Naast die landen ben ik ook in Uruguay, Colombia, Brazilië, Venezuela en Costa Rica geweest en ik hoop dat er nog veel landen zullen volgen.

afbeelding van Marjolein van de Water

Marjolein van de Water

Redacteur

Ik ben freelance journalist en schrijf sinds 2007 voor Noticias. In 2003 vertrok ik voor het eerst naar Mexico in het kader van mijn studie antropologie. In de jaren daarna keerde ik er regelmatig terug, onder meer om te werken voor mensenrechtenorganisatie Peace Brigades International. Inmiddels ben ik fulltime journalist en publiceer mijn werk op Noticias.nl en in de Volkskrant. Voor Noticias schrijf ik voornamelijk over politiek, mensenrechten en sociale bewegingen.

afbeelding van Mark van den Brink

Mark van den Brink

Redacteur

Ik ben historicus en sinds begin 2013 redactielid. Na een aantal keren voor langere tijd in Mexico te zijn verbleven, heb ik een grote passie voor het land en een vergaande belangstelling voor de rest van Latijns Amerika. Mijn interesses liggen vooral op het gebied van cultuur, politiek en geschiedenis. Ik wil het lezerspubliek van Noticias aangenaam verrassen met interessante verhalen en boeiende onderwerpen van een fascinerend werelddeel.

afbeelding van Remco Bouma

Remco Bouma

Redacteur

Ik ben student in de onderzoeksmaster Latijns-Amerikaanse Studies aan de Universiteit Leiden. Ik volg met name conflicten die ontstaan uit een westerse vraag naar Latijns-Amerikaanse grondstoffen of grond, zoals de drugsoorlog in Mexico en Centraal-Amerika of de vijf miljoen interne vluchtelingen in Colombia, wiens grond geimplmenteerd is in de nationale of globale economie. In mijn scriptie onderzoek ik welke factoren bepalen of deze vluchtelingen samenwerken in hun aankomstgebied - in mijn geval een aantal semi-legale sloppenwijken aan de rand van Bogotá. Tijdens de Mexicaanse griep studeerde ik in Mexico-Stad en publiceerde hierover in onder meer Trouw en HP de Tijd. Ik blogde toen ook voor La Ruta. Sinds 2011 schrijf ik voor Noticias.

afbeelding van Simon Rasing

Simon Rasing

Redacteur - Video

Ik ben cultureel antropoloog en sinds 2011 werkzaam bij Noticias, allereerst als stagair tijdens een pre-master Journalistiek. Voor en tijdens mijn studie heb ik veel gereisd en vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika gedaan. Sindsdien wil ik zo veel mogelijk betrokken blijven bij de ontwikkelingen binnen deze regio. Mijn interesse gaat vooral uit naar mensenrechten, sociale bewegingen en sport.

afbeelding van Stefanie Klaassen

Stefanie Klaassen

Redacteur

Sinds de zomer van 2011 ben ik werkzaam als redacteur bij Noticias. In 2009 heb ik mijn studie Talen en Culturen van Latijns-Amerika in Leiden afgerond en reis het liefst zo veel mogelijk -dan wel voor studie of werk, dan wel voor vakantie- af naar dit continent. Voor Noticias schrijf ik het meest over politiek en economie, maar recenseer ook graag films en boeken.

afbeelding van Suzan Goes

Suzan Goes

Redacteur

Ik ben sinds het voorjaar 2012 werkzaam voor Noticias. Na een semester in Buenos Aires te hebben gestudeerd en diverse reizen door Latijns-Amerika besloot ik de master Latin American and Caribbean Studies te doen aan de Universiteit Utrecht. Na mijn afstuderen in 2010 ben ik op diverse manieren betrokken gebleven bij Latijns-Amerika, onder andere door middel van een stage in Colombia en het organiseren van een uitwisselingsproject tussen Guatemalteekse en Nederlandse jongeren. Mijn interesse gaat vooral uit naar politiek, economie en mensenrechten.

afbeelding van Suzanne Kruyt

Suzanne Kruyt

Correspondent Bolivia

Ik ben Suzanne Kruyt en schrijf voor Noticias vanuit La Paz. Sinds 2006 woon ik permanent in Latijns Amerika, voornamelijk in Bolivia, maar ik heb ook twee jaar in Peru doorgebracht. Mijn interesse gaat vooral uit naar sociale bewegingen en hun invloed in Latijns Amerika en daar schrijf ik graag over. Ik maak ook deel uit van het collectief Ojalá.

afbeelding van Talinay Strehl

Talinay Strehl

Redacteur

Vanaf het moment dat ik voet zette op het Latijns-Amerikaanse continent was ik verkocht. Een drieweekse cursus Spaans in Antigua eindigde in een maandenlange rondreis van Noord naar Zuid. Elke kans om een nieuw stuk van het continent te ontdekken greep ik aan. Zo deed ik een deel van mijn studie Culturele Antropologie aan de openbare universiteit van Mexico City, de UNAM. Vervolgens schreef ik mijn scriptie over de Zapatista-beweging en hun strijd om autonomie.

Pr

afbeelding van Edith van Overveld

Edith van Overveld

PR

Ik werd in 1998 vrijwilliger voor Noticias. In die tijd hield ik me bezig met het ontwikkelen en onderhouden van de website, de PR, het organiseren van debatten en acties. Daarnaast maakte ik radio- en videoreportages. Momenteel werk ik als freelance videomaker, websitebouwer en artiest.

afbeelding van Fleur Defourny

Fleur Defourny

Pr & Communicatie

Al lang had ik de behoefte om bij een non-profit organisatie te werken. Mede door mijn fascinatie voor Latijns Amerika, het Caribisch gebied en mijn interesse voor het brede onafhankelijke nieuwsaanbod van Noticias ben ik hier gaan werken.

Bestuur

afbeelding van Peter Gelauff

Peter Gelauff

Bestuurslid

Ik ben Peter Gelauff, bestuurslid van Noticias. Van 1964-1969 woonde en studeerde ik in Chili en ben sindsdien Chili en Latijns-Amerika trouw gebleven. Als coördinator en later bestuurslid van het Chili Komitee Nederland, als redactielid van het Chili Bulletin later Alerta en vanaf 1996 als vrijwilliger, redactielid en nu dan bestuurslid van Noticias. Ik vind het belangrijk dat er in Nederland aandacht blijft voor Latijn-Amerika en denk dat Noticias daar een aanzienlijke bijdrage aan levert. En moet blijven leveren.

afbeelding van Rik Maidman

Rik Maidman

Bestuurslid

Ik ben sinds 2005 penningmeester in het bestuur van Noticias. Daarnaast houd ik me bezig met PR & communicatie. Ik heb een adviesbedrijf en werk voornamelijk met kleine zelfstandigen.

Winne Schouten

Bestuurslid

Winne heeft gewerkt als coördinator van Noticias. Daarnaast deed ze de lay-out en onderhoud van de site. Sinds 2004 werkt ze als bestuurslid van Noticias.

Vertalers

afbeelding van Femmy Salomons van Eldik

Femmy Salomons van Eldik

Stagiaire vertaling

Ik ben geboren en getogen in Latijns Amerika, heb er veel rondgereisd en in meerdere landen gewoond. Mijn liefde voor dit continent met zijn uitdagingen, maar vooral zijn schoonheid en diversiteit heeft mijn keuze voor Noticias als stageplaats bepaald. Ik wil graag meewerken aan het creëren van een compleet beeld van deze fascinerende regio en haar warme bevolking.

afbeelding van Nieves Urtubia

Nieves Urtubia

Vertaler

Ik ben van Chileense afkomst, geboren in Argentinië en opgegroeid in Nederland vanaf mijn tweede jaar. Mijn ouders zijn politieke vluchtelingen uit de tijd van dictator Pinochet. Mijn passie voor Latijns-Amerika komt voort uit het feit dat ik altijd nieuwsgiering ben geweest naar mijn afkomst. Ik zit nu in het laatste jaar van de vertalersopleiding Spaans. Bij Noticias hoop ik, als stagiaire vertaler te kunnen bijdragen aan de beeldvorming van dit prachtige en mysterieuze continent.

afbeelding van Paul Verheul

Paul Verheul

Stagiair vertaling

Na een onvergetelijke reis door Zuid-Amerika raakte ik zo enthousiast door de taal en cultuur dat ik besloot Latijns-Amerikastudies / Spaans te gaan studeren in Leiden. Ik ben daarna verschillende keren teruggekeerd naar het continent en inmiddels ben ik bezig met de master Vertalen in Utrecht met Spaans als vreemde taal. Door middel van mijn vertaal- en redactieskills hoop ik bij te dragen aan de beeldvorming van dit fascinerende gebied.

afbeelding van Sascha van der Mark

Sascha van der Mark

Stagiaire vertaling

Ik ben vierdejaars student Spaans aan de Hogeschool voor tolken en vertalen. Ik heb een passie voor Latijns Amerika en ben er diverse keren geweest om te reizen, werken en studeren. Elke keer weer wordt ik geraakt door de mensen, de cultuur en de schitterende natuur. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik bij Noticias stage kan lopen en op deze manier bij kan dragen aan de informatieverstrekking over dit prachtige continent.