Latijns-Amerika in Beweging

Milieu

zondag, 5 februari 2017 16:33

Noodtoestand Chili vanwege bosbranden

Chili geconfronteerd met 'grootste bosramp in onze geschiedenis'

Vivian Evertse en Sina Pfister

Chili wordt al weken geteisterd door enorme bosbranden. De grootste brand heeft zo’n 240 vierkante kilometer in de as gelegd in een gebied waar veel wijngaarden zijn, ten zuiden van Santiago. President Michelle Bachelet noemde het de grootste serie bosbranden ooit in haar land.

Chili vraagt buitenlandse hulp bij bestrijding bosbranden

Het Chileense Staatsbosbeheer (CONAF) meldt dat er vandaag 142 claims zijn van actieve bosbranden; waarvan 51 onder controle, 77 niet onder controle en 14 vuren zijn gedoofd. Deze branden bestrijken een getroffen gebied van 238,613.16 hectare. Een actueel overzicht is te vinden op de website van de nationale noodhulpdienst ONEMI.

Tien mensen kwamen al om bij de bosbranden deze week, waaronder twee politieagenten en vijf brandweerlieden. De hevigheid van de branden dwong President Michelle Bachelet ertoe om internationaal om hulp te vragen. Een aantal landen heeft inmiddels al hulp toegezegd: Frankrijk, Brazilië, Canada, Mexico, Peru en Spanje.

Net zoals na de desastreuze aardbeving van 2010 wordt Bachelet door de Chileense bevolking sterk bekritiseerd voor haar late reactie, zowel met betrekking tot het nemen van maatregelen als het vragen om internationale hulp. Veel te lang zou de verantwoordelijkheid voor het blussen van de branden uitsluitend bij de brandweer hebben gelegen. Er zijn ongeveer 40.000 brandweerlieden in Chili en ze werken allemaal gratis. Wanneer er een brand uitbreekt laten de vrijwilligers hun gewone baan als advocaat, winkelier of bankier voor wat het is en snellen zich naar de stations om te helpen. Veel werken nachten en weekenden gratis.

Maar het vrijwilligerssysteem zou verouderd zijn. Velen zijn van mening dat een land té gevoelig is voor bosbranden, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen en behoefte heeft aan een beter georganiseerd servicesysteem.

De brandweer en het leger proberen ondertussen verschillende branden in het midden en zuiden van Chili onder controle te krijgen. Er worden blushelikopters en -vliegtuigen ingezet, maar het blussen wordt bemoeilijkt door de harde wind en de huidige hittegolf in het land. De rook van de branden heeft ook de hoofdstad Santiago bereikt. De branden woeden ook in de buurt van enkele nationale parken, maar die worden niet bedreigd. Toch wordt een aantal van deze parken tijdelijk gesloten.

Oorzaak branden onzeker

De menselijke, ecologische en economische tol zal naar verwachting stijgen. Droogte -er zijn temperaturen van 40ºC bereikt- en harde wind vormen samen optimale omstandigheden voor de branden om zich snel te verspreiden. Eerder deze week toonden satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een 300 kilometer lange bruine pluim die zich uitstrekt langs de Pacifische kustlijn, ontstaan door branden rond Pichilemu en Constitución. NASA merkt op dat bosbranden een regelmatig voorkomend fenomeen zijn in Chili, maar in de afgelopen jaren steeds vaker voorkomen. Er waren 6700 branden in het seizoen 2015-16, in vergelijking met een gemiddelde van 5.200 tussen 1990 en 2000.

De overheid heeft een onderzoek naar de oorzaak van de branden gelanceerd. Sommige branden lijken opzettelijk te zijn gestart, anderen veroorzaakt door nalatigheid. Voor de komende dagen wordt veel wind verwacht, wat de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Ook de hoge temperaturen en de lage luchtvochtigheid houden voorlopig aan.

Een bron van hoop is de inzet van het brand blussende vliegtuig Super Tanker, die in een keer 77.600 liter water gemengd met brandvertragers vervoert. Dit vliegtuig zal zes dagen in Chili aan het werk zijn, met ingang van gisteren. Het is ingehuurd en als donatie aangeboden aan de regering door een Chileense vrouw die in de Verenigde Staten woont.

Bron foto: NBC News

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.