Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Mensenrechten

Inhoud syndiceren
19 augustus 2014

Militarisering en mega-projecten geen oplossing voor geweld

Anna Ensing
Buenaventura is, ondanks beloftes van President Santos in mei dit jaar om de Colombiaanse havenstad veiliger te maken, nog steeds in crisis. Zijn strategieën van militarisering en economische ontwikkeling bieden geen structurele oplossing en kunnen de geweldsspiraal zelfs verergeren. De inwoners van Buenaventura namen daarom zelf initiatief en richtten een geweldloze zone op in de stad met het hoogste aantal gedwongen ontheemden van Colombia.Internationale druk
14 augustus 2014

Je zal wel weer mooi worden

Het was niet voor het eerst dat Natalia Ponce de León op televisie verscheen. Colombiaanse kijkers konden haar al zien schitteren als model in reclames, maar in april 2014 speelde ze de hoofdrol in een nieuwsbericht dat Colombia ook vandaag nog in de ban houdt.Een laffe daad
23 mei 2014

Nationale staking in aanloop naar presidentiële verkiezingen

In 2013 liep het vredesproces tussen de guerrilla FARC-EP en de Colombiaanse regering parallel met een jaar van sociaal protest, zoals dat sinds jaren niet meer in het land was gezien. De protesten begonnen in februari toen cocaboeren in de regio Catatumbo de wegen in het departement gedurende 45 dagen blokkeerden. Koffieboeren en aardappelboeren, beiden zwaar geraakt door de vrijhandelsverdragen tussen Colombia en de VS en Colombia de Europese Unie volgden daarop in augustus.
22 mei 2014

Sociale top in La Paz en zijn repressieve schaduw

Recent vond, op 8 en 9 mei 2014, een tweedaagse top plaats in La Paz, die een waaier aan sociale organisaties bundelde, om er samen over de beruchte mijnwet te praten. Twee dagen debatteren, ideeën uitwisselen en acties voorbeiden. Op zijn hoogtepunt waren er zo’n 500 aanwezigen, zowat allen vertegenwoordigers van diverse groepen; campesinos, indígenas, getroffenen door mijnbouw, ngo’s, en tal van comunidades. Vrouwen uit Beni, indíginas uit de Chaco, landbouwers uit Potosí, comunarios uit Tarija, Uru’s, de bewoners van Cuenca Poopó,… allen hadden ze hun ‘representante’.
21 mei 2014

Olie brengt Ecuadoriaanse democratie in gevaar

De democratie in Ecuador staat op barsten, zo blijkt uit de laatste vorderingen omtrent ontginning van de ITT-olievelden in het Nationaal Park Yasuní. Het gebied is een van ’s werelds meest biodiverse regio’s en tevens het leefgebied van meerdere inheemse volkeren. Je vindt er op één hectare meer inheemse boomsoorten dan in heel Noord-Amerika, 44 procent van de vogelsoorten in het Amazonebekken en twee stammen, de Tagaeri en de Taromenan, leven er nog in vrijwillige isolatie. In 1989 werd het park door UNESCO uitgeroepen tot bioreservaat en cultureel erfgoed. 
18 mei 2014

Somos todxs Adelir

Op 1 april 2014 was het zover: de Braziliaanse Adelir Carmen Lemos de Goés (29) moest bevallen van haar derde kind. Ze wilde haar kind graag via de natuurlijke weg op de wereld zetten, maar de arts in het ziekenhuis waar ze naartoe was gegaan, was een andere mening toegedaan. Die probeerde haar te overtuigen van een keizersnede. Volgens de artsen lag het kindje in een stuit en was een keizersnede de enige oplossing. Toen Adelir daar niet mee wilde instemmen, het ziekenhuis verliet en naar huis ging, werd de politie ingeschakeld.
13 mei 2014

(Ab)using natural resources - The political context in the South of Mexico

Screening of the film 'Heart of Sky, Heart of Earth', which connects different stories of Mexican indigenous people dealing with the earth and natural resources. The film will be followed by a presentation on the current political and social situation in the south of Mexico and the work of peace organization SIPAZ in the region by Laura Baas (SIPAZ team).
19 april 2014

Mensenrechtencrisis in Colombiaanse haven lang genegeerd

Anna Ensing
Buenaventura is Colombia’s belangrijkste haven aan de Pacifische kust. In deze stad zijn de laatste jaren honderden mensen vermoord, ontvoerd en verdwenen. De daders zijn voornamelijk paramilitairen en hieruit voortkomende criminele groepen. De bewoners van Buenaventura voelen zich onbeschermd en hebben weinig vertrouwen in de Colombiaanse autoriteiten.‘Hak-huizen’
20 maart 2014

Guatemalteeks beleid tegen femicide faalt

“Onze president is een slecht voorbeeld. Hij werd zelf toen hij in het leger zat niet vervolgd voor het uitmoorden van dorpen, dus waarom zou een man dan bestraft worden als hij één vrouw vermoordt?”, aldus mensenrechtenactiviste Lolita Chávez. Zuchtend roert ze door haar bakje koffie. Haar irritaties over het feit dat misdrijven tegen vrouwen in Guatemala nauwelijks worden aangepakt, steekt ze niet onder banken of stoelen. Samen met haar collega Lorena Cabnal was ze eind februari op bezoek om Nederlanders te informeren over hun strijd voor vrouwenrechten in haar vaderland.
6 maart 2014

Mining in Bolivia: Food, film and stories

For big parts of Latin America mining is a day-to-day reality. Especially, those who live close to a mine constantly encounter the social and ecological impact of these extractive industries. Apparently distant realities, but closer and more connected to our own life than we often think. We will screen ‘Minerita’, by Raúl de la Fuente (2013). This compelling documentary was filmed at the Cerro Rico mine in Potosí, often referred to as the microcosm and the beginning of mining in Latin America. The film shows how three women deal with the different forms of violence in their daily life.