Latijns-Amerika in Beweging

Rubriek Migratie

Inhoud syndiceren
16 mei 2017

Debat – Latin-America to be continued!

Debat – Latin-America to be continued! 16.00-18.00 Filmzaal 2e etage, OT301, Amsterdam. Nederlands gesproken. We blikken terug en vooruit op media, activisme en ondernemerschap in Latijns-Amerika. Hoe nu verder met Latijns-Amerika in Nederland? Panel 1: Media – Interviewer: Fernando Cabrera von Boeck (Journalist) Met: Ruby Sanders & Carmen Gimenez (www.consentido.nl) [nieuwsplatform, diepgang, vermaak], Edwin Koopman (www.edwinkoopman.nl) [analyse, journalistiek, internationaal] en Pablo Eppelin (www.noticias.nl) [sociale media, verhalen, journalistiek]
20 november 2015

Migratie en deportatie: moed indrinken met Atole

In het noorden van Mexico bevinden zich een aantal casas del migrante, waarin migranten en gedeporteerden vanuit de Verenigde Staten tijdelijk hun heil kunnen vinden. Het brengt ze weer een beetje menselijkheid en vreugde; samen zittend aan een bord frijoles en een kannetje atole in een gemoedelijke ruimte waar de Virgen de Guadalupe over ze waakt. Een alternatieve koers in een tijd waarin de positie van Mexicaanse migranten buiten deze casas een stuk minder gunstig is. ‘Shining city on the hill’
15 oktober 2015

12 oktober brengt Latino’s en Catalanen bijeen

Anna Ensing
Groter dan de officiële manifestatie die de Día de la Hispanidad, de Spaanse nationale feestdag, vierde, was de Latijns-Amerikaanse tegendemonstratie zeker niet. Terwijl ruim 4.000 mensen op de Plaça de Catalunya in Barcelona het bestaan van de Spaanse staat, monarchie en de Spaanse geschiedenis vierden, demonstreerden zo’n 250 mensen elders daartegen. Volgens hen is 12 oktober geen dag om te vieren.
11 mei 2015

Geisoleerde stam staat onder druk

De Peruaanse regering heeft afgelopen week een onderzoeksteam naar de zuidelijke grens met Brazilië gestuurd waar afgelopen week een inheemse man is vermoord met een pijl. Het vermoeden bestaat dat dit door de Mashco Piro is gedaan, een primitieve stam die diep in het Amazone-regenwoud woont en contact met de buitenwereld schuwt.
10 april 2014

Brain Drain in the Dutch Caribbean?

Every year hundreds of young prospect students from the Dutch Caribbean cross the ocean to pursue an academic formation in the Netherlands. The time abroad seems to offer not only a unique range of personal experiences but also opportunities on the labor market for the future graduates and professionals. Local governments in Aruba, Curaçao and Sint Maarten try to bring back their young professionals to the islands by promising jobs and cuts on student loans, but only a small percentage actually returns. Can we speak of a Brain Drain taking place in the Dutch Caribbean?
19 maart 2014

Geen feminisme maar inspirerende vrouwen

Anna Ensing
Of ik mezelf als feministe zie?” Tieneke weet niet meteen wat ze moet antwoorden. “Dat ligt eraan wat feminisme precies inhoudt.” Het is zaterdag 8 maart en Tieneke is met ruim 100 andere migrantenvrouwen bij het Wereldhuis in Amsterdam voor de viering van Internationale Vrouwendag.
23 april 2013

De Braziliaanse droom

Sinds een aantal jaar is Brazilië weer enorm in trek als immigratieland. Dat is goed nieuws voor het Zuid-Amerikaanse land dat lange tijd veel van zijn arbeidspotentieel zag vertrekken. Brazilië doet het economisch gezien relatief goed en de vraag naar werknemers groeit. Ook de aanhoudende economische crisis in de Europese landen speelt een rol in de aantrekkelijkheid van Brazilië als immigratieland.Het beloofde land
17 april 2013

Het tragische verhaal van Rosa Jiménez

In januari 2013 was het tien jaar dat de illegale immigrante Rosa Jiménez (30) uit Mexico vastzit in de zwaarbewaakte vrouwengevangenis Mountain View Prison Unit in de Amerikaanse deelstaat Texas. Ze is veroordeeld voor een misdaad waarvan ze zegt die niet te hebben gepleegd. In de gevangenis brengt ze haar tijd door met vouwen van gewassen gevangeniskleding, lezen van Bijbelverhalen en bidden om haar vrijlating. Ondertussen worden haar twee kinderen door pleegouders grootgebracht.
6 maart 2013

Vrouwenfestival

Tejiendo Nuestras Historias - Ons web van verhalen spinnen, in het kader van de internationale vrouwendag in het wereldhuis.
22 maart 2012

Brazilie opent de grenzen, maar niet voor iedereen

Alba Sueiro
In de jaren tachtig van de vorige eeuw emigreerden veel Brazilianen naar de VS of Europa, in de hoop op een betere toekomst. Twintig jaar later ontvangt dit immens grote land, onaangetast door de wereldwijde financiële crisis, duizenden buitenlandse gelukzoekers terug.