Latijns-Amerika in Beweging

Politiek

Bekijk video
donderdag, 5 juli 2012 22:40

Protesten tegen mijnproject leidt tot vier doden in Peru

De protesten tegen het mijnbouwproject Conga, die al maanden duren in de Peruaanse departement Cajamarca, werden in de eerste dagen van juli met grof geweld onderdrukt door de Peruaanse politie. 

Vier mensen vonden hierbij de dood in de provincies Celendin en Hualgayoc, waar het project plaats zou moeten vinden. Mijnbedrijf Yanacocha (deels eigendom van het Amerikaanse bedrijf Newmont en van de Wereldbank) zegt dat het project, ondanks de massale weerstand in de lokale bevolking, door zal gaan. Hierbij worden zij ondersteund door de regering van president Humala, ondanks dat hij als presidentskandidaat beloofde een einde te maken aan het project.

Naar aanleiding van de gewelddadige confrontaties tussen de politie en de lokale bevolking werd op dinsdag 3 juli de noodtoestand afgekondigd in Cajamarca. Een dag later werd Marco Arana, milieuactivist en leider van de politieke beweging Tierra y Libertad, met geweld gearresteerd op het centrale plein van Cajamarca. Arana zat er met een bord om zijn nek met de tekst "Leven wel, goud niet". In de nacht van 5 juli is de oud-priester voorwaardelijk vrijgelaten, in afwachting van een gerechterlijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de protesten. Organisaties uit de Peruaanse civiele maatschappij hebben de regering opgeroepen het geweld te staken en de dialoog te zoeken met de demonstranten.

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.