Latijns-Amerika in Beweging

Anabela Carlon Flores | Photo: Radio Popular Enrique Torres
zaterdag, 24 december 2016 13:17

Yaqui-gemeenschap uit Mexico verzet zich tegen pijpleiding

De inheemse Yaqui-gemeenschap in Mexico beleeft haar eigen Standing Rock-moment. De Yaqui verzetten zich tegen de aanleg van een pijpleiding. Nu twee leden van de gemeenschap zijn ontvoerd - waarvan een nog altijd wordt vermist- vrezen zij voor zijn leven.
Agua Prieta pijpleiding

De aanleg van een nieuwe aardgaspijpleiding in het noorden van Mexico is uitgegroeid tot een grote controverse. De Yaqui-gemeenschap is minder blij met de Agua Prieta pijplijn. De bewoners hebben een geschiedenis van verschillende verzetsbewegingen. Net als andere inheemse gemeenschappen in Mexico, hebben de Yaqui hun leven verloren tijdens de strijd tegen particuliere bedrijven en niet-inheemse autoriteiten. Twee jaar geleden, voor het conflict over de Agua Prieta pijleiding, protesteerden de Yaqui tegen een grootschalig aquaduct dat het water uit hun heilige rivier zou doen afvloeien naar de stad Hermosillo.

Videoclip van het nummer ‘Namakasia Yaqui’ van de Mexicaanse rapper LenguaAlerta met collega’s over het aquaduct

Het Agua Prieta project zou beginnen in Arizona, in de Verenigde Staten en eindigen in Sonora, Mexico. Een deel van de pijplijn, zo’n 90 kilometer, zou door het Yaqui-grondgebied lopen. Het grondgebied is beschermd door de Mexicaanse wet. “Het bouwen van de pijplijn zou eerlijk, transparant en inclusief moeten gaan. De aanleg van de aardgaslijn zonder raadpleging van de gemeenschap is een schending van de soevereiniteit van Yaquiland, aldus gemeenschapsleiders.

Clash eist een dode in Yaqui-gemeenschap

Onlangs wonnen leden van de Yaqui-gemeenschap in Loma de Bácum een moratorium. Dat wil zeggen een wettelijk of officieel vastgesteld uitstel van de uitvoering van een contract, tegen de aanleg van de pijplijn. Volgens lokale media zouden Mexicaanse autoriteiten echter hebben aangekondigd dat de aanleg door zal gaan omdat “een gemeenschap geen project kan tegenhouden dat ten goede zal komen aan toekomstige generaties.”
Het project wordt vooralsnog voortgezet. De Yaqui uit Loma de Bácum verzetten zich tegen de pijplijn en gaan in beroep tegen de werkzaamheden. Tot nu toe is het project uitgevoerd onder raadpleging van het SENER (Secretariaat van Energie). Samen met het bedrijf Sempra Energy, de regering van de deelstaathoofdstad Hermosillo, lokale media en gemeentelijke overheden hebben zij geprobeerd om de oppositie van Loma Bácum te doen verzwakken.

De Mexicaanse journaliste Gema Villela Valenzuela schreef over het conflict vanuit een gender perspectief. Yaqui-vrouwen uit Loma de Bácun hebben verschillende bedreigingen ontvangen sinds zij zich uitspreken tegen de Agua Prieta pijplijn, aldus Villela Valenzuela;

“Deze inheemse vrouwen hebben gemeld dat de aanleg van de pijpleiding heeft geleid tot een toename in geweld, variërend van botsingen tussen leden van de gemeenschap, tot bedreigingen tegen Yaqui-leiders, vrouwen uit dezelfde etnische groep en verdedigers van de mensenrechten van inheemse volkeren en milieuactivisten. Als gevolg van het conflict zijn auto’s in brand gestoken en zijn er gevechten ontstaan die zelfs een dode achterlieten. Sommige vrouwen in de gemeenschap hebben op veilige plekken moeten verblijven nadat zij bedreigingen aan hun adres ontvingen.”

Sommige Yaqui uit omliggende gemeenten ondersteunen het project. Demonstranten zeggen dat de aanhangers enkel optreden namens de overheid en het pijplijnbedrijf. Teodulo Gonzalez, commissaris voor de verdediging van het land, water en de rechten van de Yaqui; "Het was een provocatie door de deelstaatregering en de Mexicaanse partner van Sempra Energy om het protest een halt toe te roepen.”

Yaqui-advocate ontvoerd

Carlon Flores traint haar gemeenschap om films te maken over hun inheemse rechten. Carlon Flores vertelde verslaggevers een paar weken geleden dat ze samen met haar man naar een gemeenschapsbijeenkomst in Bácum reed, toen hun auto werd aangehouden.  Zij en haar man werden geblinddoekt naar een andere auto overgebracht waar de mensenrechtenadvocate vervolgens werd verteld ‘to stop fucking around’. Ze werd later gedropt in een buitenwijk van de nabijgelegen Ciudad Obregón, terwijl de ontvoerders haar man, Isabel Lugo Molina, nog altijd vasthouden. Carlon Flores zegt te vrezen voor zijn leven.

Ondanks haar ontvoering en haar partner die in levensgevaar is, blijft Carlon Flores provoceren. Ze vertelde verslaggevers vorige week; "Ik denk dat geen enkel bedrijf en geen ambtenaar geïnteresseerd is in het respecteren van de Mexicaanse wet. Wat ze interesseert is zaken doen, ongeacht de rechten van Mexicanen en nog minder die van de inheemse volkeren."

Reageer

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <blockquote> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <hr>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.